top of page

Marjan Smit

Marjan Smit (1958 - Amersfoort) studeerde in 1984 af aan de kunstacedemie Artibus in Utrecht en ze is vanaf dat moment werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenares.

Grafieken en Glasobjecten
Marjan Smit maakt voornamelijk grafieken en sinds tien jaar giet ze ook glasobjecten.
De etsen drukt ze in haar atelier in Eindhoven. Haar glaskunstwerken worden gegoten in het Glazen Huis in Lommel.

Haar beeldtaal is in beide kunstvormen vergelijkbaar en zeer herkenbaar.

Etsen zonder zuren
De afbeeldingen van haar etsen kerft ze rechtstreeks met een scherpe pen in een metalen plaat. Dat is dus een vorm van etsen zonder gebruik van zuren. In drie verschillende drukgangen worden vervolgens meerdere kleuren door de metalen plaat aan het vochtige papier afgegeven.

Unieke glasobjecten
De glasobjecten zijn allemaal uniek. nadat het vloeibare glas met een temperatuur van 1240 graden in de zandmal is gegoten wordt het object uitgegraven en de mal dus vernietigd.

Om te voorkomen dat er later scheurtjes ontstaan wordt het object gedurende drie dagen in een zogenaamde koeloven geplaatst, totdat de temperatuur heel geleidelijk tot 20 graden is gedaald.

De inlays, de beeltenissen in het glas, bestaan uit koper of messing en glasdraad. Als kleurstoffen gebruikt de kunstenares meestal pigmenten van glaspoeder. Ook gebruikt ze eerder gegoten glazen vormen als inlay.

De glasobjecten van kunstenares Marjan Smit zijn robuust, zwaar en stabiel. Ze staan uitermate stevig omdat de onderzijde met een diamantzaag kaarsrecht wordt afgezaagd en vervolgens gepolijst.

bottom of page