top of page

Judith de Vet

Duik in de Onderwaterwereld van Judith de Vet
Wanneer je voor een transparant schilderij van Judith de Vet staat, is het alsof je onder water duikt. De dik aangebrachte verf verandert voor je ogen in bewegende planten of koralen waar vissen doorheen schieten. Perfect ronde stipjes verschijnen als luchtbelletjes die her en der opborrelen.

Judith de Vet noemt haar op dik plexiglas geschilderde werken 'Onderwaterschilderijen'. Voor de duiker in tropische zeeën biedt de onderwaterwereld ruimte, stilte en schoonheid. Maar de gedachte aan 'onder water' roept ook andere beelden op: bewoond land dat door oorlogstactieken of natuurrampen onder water staat, of de dreiging van de stijgende zeespiegel en het afsterven van koraalriffen. Haar schilderijen balanceren op de rand van abstractie, waardoor de kijker vrij is om te interpreteren wat hij of zij ziet en denkt.

De transparantie van de 360° schilderijen maakt ze bijzonder. De Vet beschildert beide kanten van het plexiglas, wat betekent dat elk werk eigenlijk uit vier schilderijen bestaat: beide kanten en hun respectievelijke achterzijden. Deze techniek vereist een zorgvuldige benadering, omdat elke penseelstreek doorwerkt aan de andere kant. De Vet zorgt voor een perfecte balans tussen de twee zijden, lichte en donkere tinten, en de mate van transparantie. Hierdoor ontstaat een kunstwerk waar je blik voortdurend overheen en doorheen kan dwalen, met steeds nieuwe details, kleurcombinaties en penseelbewegingen om te ontdekken.

De schilderijen worden vrij in de ruimte geplaatst, zodat je eromheen kunt lopen en de beweging kunt voelen. Het daglicht speelt door de werken heen, net als in open water. Kleinere werken in de serie zijn zo dik dat ze, ondanks het gebruik van verf, eerder als sculpturen dan als schilderijen gezien kunnen worden.

Judith de Vet is geïnspireerd door het late werk van Claude Monet, vooral zijn wandvullende, licht gebogen waterlelieschilderijen die de toeschouwer volledig omhullen. Hoewel haar aanpak radicaal anders is, deelt ze de fascinatie voor de transparantie en de suggestie van bewegend water. De Vet duikt onder de oppervlakte en creëert driedimensionale schilderijen. In haar werk tovert ze een verstilde onderwaterwereld tevoorschijn waar het goed vertoeven is.

bottom of page