top of page

Frank Lejeune

Frank Lejeune, Northampton (Eng. 1952) is autodidact en sinds zijn 30ste werkzaam als zelfstandig kunstenaar. Zijn werk is explosief te noemen. "Het gebeurt allemaal heel snel. Daarom werk ik ook het liefst met acrylverf. Met olieverf kan ik niet doorwerken, omdat het drogingproces zo langzaam gaat".

De natuur is altijd een belangrijke inspiratiebron geweest, waardoor zijn werk soms iets landschappelijks heeft, of associaties oproept met dieren en planten. "De compositie van het moment vind ik in mijn werk het meest belangrijk! Toch blijft een kunstwerk voor mij een solitair ding, met als gevolg dat een duidelijke lijn in mijn oeuvre een ondergeschikte rol speelt.

Het proces van het schilderen zelf dient bij hem als inspiratiebron, waarbij een voltooid doek de basis kan zijn voor een volgend werk. In het vroege werk van Lejeune ziet men onder andere meerluiken waarbij horizontale kleurcomposities met spontane kracht over verschillende panelen heen schieten. Later wordt zijn werk steeds grilliger en maken horizontale lijncomposities plaats voor hoekige en ronde motieven.

Later wordt de spanning tussen kleur en vorm heviger en er ontstaan overlappende kleuroppervlakken die bijna in maskerachtige taferelen ontaarden. Kenmerkend is ook de periode waarin taalkennis en merknamen hem inspireerden waarbij felle primaire kleuren soms met een transparante witte laag acrylverf worden bedekt.

In 1987 heeft hij zijn eerste zeefdruk uitgebracht! Ik heb altijd alles zelf gedrukt en elke zeefdruk is verschillend omdat ik na het drukken het werk met verf en pastelpotlood afwerk." Het 'ambachtelijke' aspect van het drukken schept hem veel genoegen. Kenmerkend zijn verder de voornamelijk primaire kleuren geel, rood en blauw. "In mijn werk ben ik altijd met deze kleuren aan het stoeien geweest. "Ik ben zelden tevreden over mijn werk en het gevoel dat ik mijn beste werk nog moet maken keert telkens terug."

bottom of page