top of page

Erik Pluis


Erik Pluis bij Gallery Rembrandt
Kleine Berg 42, Eindhoven

Erik Pluis, geboren in 1963 in Geulle, begon in 2005 met schilderen na opleidingen in architectuur en interieurontwerp. Hij werkte onder verschillende gerenommeerde kunstenaars en ontwikkelde een figuratief-realistische stijl, waarbij hij experimenteerde met diverse technieken en kleuren. Deze creatieve periode leidde tot expressionistische werken en de ontwikkeling van zijn unieke stijl.

De abstracte kunst van Erik Pluis weerspiegelt zijn wereldbeeld en artistieke zelfontdekking, sterk beïnvloed door zijn reiservaringen. Zijn werken putten inspiratie uit zowel microscopische werelden als kosmische contexten, verankerd in een meditatieve, muzikaal geïnspireerde wereld van persoonlijke indrukken en ervaringen. Zijn kunst fungeert als abstracte projecties van innerlijke reflecties, die zowel de kunstenaar tijdens het creatieproces als de kijker in hun eigen vertelling meenemen.

Muziek speelt een belangrijke rol in Pluis' werk, waarbij ritmische spanningsbogen en visuele vormen van indrukken en gevoelens worden gecreëerd. Zijn diverse werken vormen een veelzijdig en soms kleurrijk geheel, met hoogglans epoxyharswerken die een afstandelijke, technisch-koele indruk geven door het ontbreken van zichtbare penseelstreken.

Het gebruik van epoxyhars en glas in zijn werk zorgt voor unieke lichtbrekingseffecten, reflecties en een eigen ruimtelijk effect. Pluis' fascinatie voor optische illusies brengt diepte in zijn werken of maakt oppervlakte en diepte ongrijpbaar door reflecties. Zijn geometrische abstractie toont zijn passie voor rationaliteit en logica, terwijl biomorfe vormen en natuurlijke structuren eveneens een plek vinden in zijn oeuvre.

Pluis onderzoekt de interacties tussen ruimtelijkheid, emotionele kleurenkracht, geometrische vormen en spiegelende oppervlakken. Dit leidt tot indrukwekkende, grensverleggende kunstwerken die de toeschouwer uitdagen en inspireren.

bottom of page