top of page

Andy Warhol

Al op vroege leeftijd toonde hij artistiek talent (hij kon goed tekenen) en studeerde commerciële kunst aan de Carnegie Institute of Technology (toentertijd Carnegie Mellon University) in Pittsburgh. Na zijn afstuderen in 1949 verhuisde hij naar de wereldstad New York en werd al snel een succesvol illustrator in de reclame- en tijdschiftenwereld.

In de zestigerjaren begon Warhol schilderijen te maken van bekende Amerikaanse producten als Campbell’s soup en Coca-Cola en dan met name het verpakkingmateriaal hiervan. Op een gegeven moment schakelde hij over naar het zeefdrukken, met als achterliggende gedachten dat massaproductie niet langer alleen het onderwerp van zijn kunstuitingen zou zijn, maar dat ook de kunstuitingen zelf massa-geproduceerd zouden worden.

In de seventiger en tachtiger jaren, richtte Warhol zich met name op het maken van prenten van bekende Amerikanen als Marilyn Monroe en Elvis Presley. Hij was hier eerder ook al bezig mee geweest, zo maakt hij in 1962 zijn beroemde werk Turquoise Marilyn en Twenty-five Colored Marilyns.

bottom of page